HDD ve SSD Nedir, Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Kullandığımız tüm elektronik aletlerde ve özellikle bilgisayarlarda bir depolama alanına ihtiyaç vardır. Harddisk (HDD) ve Solid State Drive (SSD) olarak adlandırılan depolama alanları bu ihtiyacı gidermektedir. Fakat SSD ile HDD arasında kullanım, kapasite, fiyat, dayanıklılık ve ses gibi alanlarda farklılıklar bulunmaktadır.
Harddisk’ler yani HDD’ler uzun bir süredir kullanılıyordu ve günümüzde de az da olsa kullanılmaya devam ediyor. Fakat 100 GB, 500 GB gibi kapasiteleri az kalıyor ve gün geçtikçe yeterliliği de sağlayamıyor. Yeterlilik sağlayamaması farklı arayışlara neden oldu ve daha sonra depolama birimi olarak SSD’ler elektronik aletlere entegre edilmeye başlandı. Böylece SSD diskler insan hayatına girmeye başladı. Bu diskler, performans açısından HDD’ye göre çok daha iyidir.
Okuma-Yazma Hız Farkı
-HDD disklerde parça sayısı çok fazla olduğundan dolayı işlemlerini gerçekleştirebilmek için parçalardan her biri sabit bir şekilde çalışmalıdır. HDD disklerin okuma-yazma hızları çok fazla olsa da SSD disklerin okuma-yazma hızları kadar olamaz. Çünkü uzun okuma-yazma süresi, performans kaybı, yüksek gecikme süresi ve zaman kaybı imkânı daha azdır.
İşlemlerin hepsine rağmen HDD’ler, saniyede yapılan girdi çıktı işlemleri olarak adlandırılan IOP’leri destekler. Fakat HDD diskler performans açısından hiçbir zaman SSD diskler kadar verimli değildir.
–SSD disklerde ise daha az parça sayısı bulunduğu için HDD disklere göre daha kaliteli ve stabil olmayan bir performansa sahiptir. Fakat SSD disklerde de kendi arasında performans olarak farklılıklar bulunabilir. Piyasada bulunan DRAM SSD diskler, en yüksek hıza sahip depolama diskleri olarak bilinmesine rağmen NAND teknolojili SSD diskler performans olarak %85 oranında daha etkilidir.
-SSD disklerde daha iyi IOP desteklemesinin bulunması yanı sıra gecikme süresi daha az, okuma-yazma hızı daha yüksektir. HDD diskler 50 GB boyutunda bir dosyayı, 15 dakika gibi bir sürede yazarken, SSD disklerde bu yazma süresi 3 dakika civarındadır.
Kapasite Farkı
HDD disklerin kapasitesinin daha yüksek olması, SSD disklere göre en büyük avantajıdır. Piyasada yüksek kapasiteye sahip HDD diskler, fiyat açısından daha ucuzdur. HDD disklerin kapasiteleri 6 TB’a kadar çıkabilmektedir. SSD disklerin 200 GB kapasiteye sahip modellerinin piyasada fiyatları, 2 TB kapasiteye sahip HDD diskler ile neredeyse aynıdır. Bu da SSD disklerin en büyük dezavantajıdır. Eskiden beri kullanılması, maliyet olarak daha ucuz olması ve kapasite bakımından HDD diskler günümüzde hâlâ kullanılmaya devam edilmektedir. SSD diskler henüz yeni teknolojiler olduğu için ilerleyen zamanla daha fazla tercih edilen depolama birimleri olacağı düşünülmektedir
SSD disklerin kapasiteleri de gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Fakat kapasiteleri arttıkça piyasadaki fiyatları da yükselmektedir. 4 TB boyutunda olan bir SSD disk neredeyse bir bilgisayar fiyatına denk olabilmektedir. Piyasadaki bilgisayarlarda da SSD diskler bulunabiliyor. Fakat piyasada yaygın olarak kullanılan SSD diskler, 128 GB ve 500 GB boyutlarında oluyor.
Kullanıcılar genelde kişisel dosyaların depolanma işlemleri için HDD diskleri tercih ediyorlar. Yapılacak işlemler için ya da işletim sistemi içinse SSD diskler yaygınlaşmaya başlamış durumda.
Ses ve Isınma Farkı
-Ses ve ısınma bakımından HDD diskler genelde çok kötü sonuç veriyor. Çalışmaya başladığında, SSD disklere göre daha fazla ses, daha fazla enerji harcama ve daha fazla ısınma problemleri meydana geliyor. Veri okuma-yazma sırasında çıkardıkları ses kullanıcıyı rahatsız edecek seviyede olabiliyor. Enerji tüketimi ise 6 ile 8 watt arasında.
-SSD diskler ise az parça bulunduğu ve bu parçaların hareketsiz olmasından dolayı, titreşim yapmıyor. Bu sayede ses bakımından HDD disklere göre çok daha sessiz çalışıyor. 2 ile 4 watt arasında bir enerji tüketimi yapan ssd, bu özelliği sebebiyle piyasada çok tercih ediliyor.
Dayanıklılık Farkları
-HDD diskler içinde çok parça barındırdığı için düşmelere ve darbelere karşı çok zayıflardır. İşlem sırasında dahi bazı küçük sarsıntılar veri akışını bozabilir veya sarsıntılardan dolayı bir daha kullanılamaz hale gelebilir.
–SSD diskler için durum tam tersidir. Diskte hareketli parçanın bulunmaması ve az parça bulunması sayesinde alınan darbelerden sonra herhangi bir sorun oluşmaz. Bunun yanı sıra alınan darbe sonrası veri akışında kaybolma ya da iç aksamlarında bozulma meydana gelmez. Bu avantajı sayesinde SSD diskler depolama olarak daha güvenilirdir denilebilir.
Yorumlar (1)